piątek, 5 lutego 2016

Czekoladowe fondue

Wczoraj (w komentarzach pod poprzednim wpisem) Znamiera napisała, że jako afrodyzjak zdecydowanie wybrałaby czekoladę. Jeśli my mielibyśmy do wyboru czekoladę bądź cynamon też postawilibyśmy na czekoladę. A właściwie na czekoladowe fondue.


 Czekoladowe fondue jest świetnym pomysłem zarówno na spotkania ze znajomymi (wtedy przyda się coś okazalszego niż prezentowany poniżej kubek), jak i na wieczory we dwoje lub nawet samotne spotkania z książką lub ulubionym serialem. 
Do wykonania fondue potrzebujesz naprawdę niewielu składników. Nie poświecisz też na jego zrobienie dużo czasu. Deser idealny?

Czego potrzebujesz?

3 tabliczek ulubionej czekolady (100g),
200 g śmietany kremówki

Jak zrobić?

1. Do rondelka nalewamy wodę. Nad rondelkiem ustawiamy miskę z kremówką. Następnie dodajemy do niej czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Po dokładnym połączeniu produktów przelewamy płynną masę do kubka do fondue. Świeczka pod spodem naczynia zapobiegnie zastygnięciu czekolady. 
2. Kroimy ulubione owoce, ciasteczka, biszkopty, pianki itp. Dobrze sprawdzają się maliny, truskawki, banany, kiwi. 

Aby podkręcić smak fondue można dodać odrobinę likieru lub brandy. 

Link do kubeczka do fondue tutaj.


6 komentarzy:

  1. Czekolada-zawsze się sprawdzi i w każdej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, czekolada idealnie nadaje się na romantyczne uniesienia :D
    Ale czy wybrałybyśmy ją zamiast cynamonu? Tak bardzo go kochamy, że z ciężkim sercem wzięłybyśmy czekoladę.... ewentualnie można do fondue dodać cynamonu :P
    P.S. Dzięki za polecenie patery bo jest przepiękna i dopełnia nasze zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że mogliśmy pomóc i polecamy się na przyszłość.

      Usuń
  3. Ale romantycznie :) Czekolada zawsze się sprawdzi i nie tylko na Walentynki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć po takim wieczorze z fondue trzeba potem spędzić trochę czasu na takich daniach jak z Twojego wczorajszego wpisu.

      Usuń