niedziela, 21 lutego 2016

Imprezowe kąski z kukurydzy


Przepis po raz pierwszy zobaczyliśmy w 2015 roku w jakimś magazynie kulinarnych. Od tego czasu dość regularnie wykorzystujemy go w różnych sytuacjach: przyjęcie urodzinowe, wieczór filmowy, trochę niespodziewana wizyta znajomych. 

 

Te racuszki podobają się wszystkim, bo to przykład takiego cheat mealu. Ilekroć ich nie robimy dla nowej grupy znajomych wszyscy sądzą, że podaliśmy na stół nuggetsy, a przynajmniej kurczaka w jakieś panierce.
Kąski są delikatnie słodkawe w smaku za sprawą kukurydzy, która jest dość wyraźnie wyczuwalna.


Składniki:
- puszka kukurydzy (285g netto po odsączeniu),
- szklanka mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
-olej do głębokiego smażenia.

Wykonanie:
1. Kukurydzę odsączyć i zmiksować.
2. Do kukurydzy dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka i sól. Wymieszać.
3. Na gorący olej kłaść porcje ciasta. W trakcie smażenia racuchy powiększą się, także porcje nie powinny być za duże.
4. Osuszyć na papierze.

Smacznego.

7 komentarzy: