piątek, 28 sierpnia 2015

Muffiny o smaku limonek

  LIMONKOWE MUFFINY POLANE LIMONKOWYM LUKREM



Muffiny powinny być tematem osobnego postu (i będą - obiecujemy słowem imprezowiczów). Proste i co ważne szybkie w wykonaniu mogą być dobrym kulinarnym elementem wielu spotkań. Ozdób je, a odwdzięczą Ci się niesamowitym wyglądem, stanowiąc same w sobie świetną dekorację stołu. 


Poniższy przepis podajemy dzięki uprzejmości koleżanki z pracy, która z jego pomocą zdecydowanie upamiętniła dzień swojego przejścia do innego działu.

Potrzebujesz:

CIASTO:
- 125g naturalnego jogurtu,
- 75g roztopionego i lekko ostudzonego masła,
- 2 dużych jajek, 
- skórki otartej z dwóch limonek,
- 150 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypty soli,
- 125g drobnego cukru.

LUKIER:
- 200g cukru pudru,
- soku z dwóch limonek.

Wykonanie:
1. W pierwszym kroku musisz roztopić, a następnie lekko ostudzić masło. Potem wymieszać je z: jogurtem, jajkiem i skórką z limonki. Całość będzie płynna i dopiero w drugim kroku będziemy ją zagęszczać. 
2. Do mokrych składników dodaj: mąkę, sól, cukier i sodę. Lekko wymieszaj tak aby składniki połączyły się. 
3. Ciasto wyłóż do foremek na muffinki. Koniecznie wyłóż foremki papilotkami. Papilotki są tanie, a muffiny będą w nich dużo ładniej prezentować się na stole. 
4. Piekarnik należy nagrzać do 170 stopni C i piec muffiny przez około 25-30 minut.
5. Po wyjęciu dekorujemy je limonkowym lukrem (cukier rozetrzyj z sokiem z dwóch limonek. Gęstość lukru można regulować za pomocą wody i cukru pudru - jeśli wyjdzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, zbyt gęsty - wody). Proste prawda?
6. Czubek muffinek można udekorować malinami lub zawijasem z kandyzowanej skórki pomarańczowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz