LIMONKOWE MUFFINY POLANE LIMONKOWYM LUKREM
Muffiny powinny być tematem osobnego postu (i będą -
obiecujemy słowem imprezowiczów). Proste i co ważne szybkie w wykonaniu mogą
być dobrym kulinarnym elementem wielu spotkań. Ozdób je, a odwdzięczą Ci się
niesamowitym wyglądem, stanowiąc same w sobie świetną dekorację stołu.
Poniższy przepis podajemy dzięki uprzejmości koleżanki
z pracy, która z jego pomocą zdecydowanie upamiętniła dzień swojego przejścia
do innego działu.
Potrzebujesz:
CIASTO:
-
75g roztopionego i lekko ostudzonego masła,
- 2
dużych jajek,
-
skórki otartej z dwóch limonek,
-
150 g mąki pszennej,
-
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
-
szczypty soli,
-
125g drobnego cukru.
LUKIER:
-
200g cukru pudru,
-
soku z dwóch limonek.
Wykonanie:
1. W pierwszym kroku musisz roztopić, a następnie
lekko ostudzić masło. Potem wymieszać je z: jogurtem, jajkiem i skórką z
limonki. Całość będzie płynna i dopiero w drugim kroku będziemy ją
zagęszczać.
2. Do mokrych składników dodaj: mąkę, sól, cukier i
sodę. Lekko wymieszaj tak aby składniki połączyły się.
3. Ciasto wyłóż do foremek na muffinki. Koniecznie
wyłóż foremki papilotkami. Papilotki są tanie, a muffiny będą w nich dużo
ładniej prezentować się na stole.
4. Piekarnik należy nagrzać do 170 stopni C i piec
muffiny przez około 25-30 minut.
5. Po wyjęciu dekorujemy je limonkowym lukrem (cukier
rozetrzyj z sokiem z dwóch limonek. Gęstość lukru można regulować za pomocą
wody i cukru pudru - jeśli wyjdzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, zbyt gęsty -
wody). Proste prawda?
6. Czubek muffinek można udekorować malinami lub
zawijasem z kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz