piątek, 21 sierpnia 2015

Kulinarny piąteczek - nowy cykl na blogu




ŚWINKI POD PIERZYNKĄ MACZANE W MAJONEZOWO – MUSZTARDOWYM SOSIE


Piątek – a więc czas rozpocząć przygotowania do przyrządzania imprezowych smakołyków. Od dziś, co piątek będziemy prezentować: przekąski, drinki oraz słodkości, które mają szansę podbić serca Waszych gości. A więc czas chwycić ołówek, kawałek kartki i zanotować listę składników niezbędnych do wykonania hitowych podczas każdej urządzanej przez nas imprezy – ŚWINEK POD PIERZYNKĄ.
Osoby wrażliwe uprzedzamy, że pod tą nazwą nie kryje się nic sprośnego, choć kosztującym gwarantujemy rozkosz podniebienia. Przepis zaczerpnęliśmy z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson, strona 427. Zajrzyj również do książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, paczki, słodkie zawijańce" Anneki Manning, strona 120 (jest to wersja trudniejsza i bardziej pracochłonna bowiem zamiast użycia gotowej już kiełbaski, autorka proponuje samodzielne wykonanie mięsnego nadzienia).


Produkty:

  • Opakowanie francuskiego lub kruchego ciasta (osobiście preferujemy kruche ale jest to kwestia jedynie naszego smaku)- jeśli chcesz możesz również spróbować samemu wykonać ciasto francuskie lub kruche
  • Opakowanie parówek lub grubszych kabanosów
  • Opcjonalnie: ziarnka sezamu lub maku, jajko

Akcesoria kuchenne:

  • stolnica
  • wałek
  • nóż
  • piekarnik
  • opcjonalnie: pędzelek
  • dla prawdziwych geeków przyda się również linijka w celu osiągnięcia absolutnie równej długości kiełbasek i szerokości ciasta 




SOS do ŚWINEK - robimy na oko i do smaku według następującej proporcji:
- dwie łyżki majonezu
- łyżka ostrej musztardy


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz