ŚWINKI POD PIERZYNKĄ MACZANE W MAJONEZOWO – MUSZTARDOWYM SOSIE
Piątek – a więc czas rozpocząć przygotowania do przyrządzania imprezowych smakołyków. Od dziś, co piątek
będziemy prezentować: przekąski, drinki
oraz słodkości, które mają szansę podbić serca Waszych gości. A więc czas chwycić
ołówek, kawałek kartki i zanotować listę składników niezbędnych do wykonania
hitowych podczas każdej urządzanej przez nas imprezy – ŚWINEK POD PIERZYNKĄ.
Osoby wrażliwe uprzedzamy, że pod
tą nazwą nie kryje się nic sprośnego, choć kosztującym gwarantujemy
rozkosz podniebienia. Przepis zaczerpnęliśmy z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson, strona 427. Zajrzyj również do książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, paczki, słodkie zawijańce" Anneki Manning, strona 120 (jest to wersja trudniejsza i bardziej pracochłonna bowiem zamiast użycia gotowej już kiełbaski, autorka proponuje samodzielne wykonanie mięsnego nadzienia).
Produkty:
- Opakowanie francuskiego lub kruchego ciasta (osobiście preferujemy kruche ale jest to kwestia jedynie naszego smaku)- jeśli chcesz możesz również spróbować samemu wykonać ciasto francuskie lub kruche
- Opakowanie parówek lub grubszych kabanosów
- Opcjonalnie: ziarnka sezamu lub maku, jajko
Akcesoria kuchenne:
- stolnica
- wałek
- nóż
- piekarnik
- opcjonalnie: pędzelek
- dla prawdziwych geeków przyda się również linijka w celu osiągnięcia absolutnie równej długości kiełbasek i szerokości ciasta
SOS do ŚWINEK - robimy na oko i do smaku według następującej proporcji:
- dwie łyżki majonezu
- łyżka ostrej musztardy
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz