Jesienna aura za oknem nie zawsze sprzyja spacerom i przebywaniu na świeżym powietrzu, za to zdecydowanie zachęca do eksperymentowania w kuchni. Poniższy przepis polecamy na długie, ciemne, jesienne wieczory. W tygodniu pracy warto sięgnąć dodatkowo po kubek gorącej herbaty z miodem i cytryną (nas dopadły już pierwsze przeziębienia). Ciekawe artykuły, o lekko niedocenianej u nas herbacie, znajdziecie w najnowszym magazynie USTA. Serdecznie polecamy.
Potrzebujesz (kilku drobnych składników):
- 250 g mąki,
- 100 g miękkiego masła (pamiętaj aby wyjąć je wcześniej z lodówki),
- 100 g cukru trzcinowego,
- 2 jajek,
- 2 dojrzałych bananów,
- 1 dużego jabłka,
- 3 łyżek zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 3 łyżeczek proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami.
3. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem.
4. Powoli wlewamy roztrzepane jajka.
5. Dodajemy roztarte widelcem banany oraz starte na grubej tarce jabłko.
6. Płynną masę wlewamy do mąki, dodajemy orzechy.
7. Przekładamy do foremki.
8. Czas pieczenia 1 godzina.
SMACZNEGO!
wygląda pysznie! zjadłabym teraz kawałek takiego ciasta z herbatką :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarz i odwiedziny:)
OdpowiedzUsuń