wtorek, 27 października 2015

Jesienne wypieki - ciasto bananowo-jabłkowe

Jesienna aura za oknem nie zawsze sprzyja spacerom i przebywaniu na świeżym powietrzu, za to zdecydowanie zachęca do eksperymentowania w kuchni. Poniższy przepis polecamy na długie, ciemne, jesienne wieczory. W tygodniu pracy warto sięgnąć dodatkowo po kubek gorącej herbaty z miodem i cytryną (nas dopadły już pierwsze przeziębienia). Ciekawe artykuły, o lekko niedocenianej u nas herbacie, znajdziecie w najnowszym magazynie USTA. Serdecznie polecamy. 




Potrzebujesz (kilku drobnych składników):
  • 250 g mąki,
  • 100 g miękkiego masła (pamiętaj aby wyjąć je wcześniej z lodówki),
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 2 jajek,
  • 2 dojrzałych bananów,
  • 1 dużego jabłka,
  • 3 łyżek zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.


Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. 
3. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem.
4. Powoli wlewamy roztrzepane jajka.
5. Dodajemy roztarte widelcem banany oraz starte na grubej tarce jabłko.
6. Płynną masę wlewamy do mąki, dodajemy orzechy.
7. Przekładamy do foremki.
8. Czas pieczenia 1 godzina. 




SMACZNEGO!

2 komentarze: